ТРАНСФОРМАЦІЯ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОСТВОЄННОГО ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ - Нікітенко, К.С.; Таращук, Д.Є. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу процесів трансформації ринку праці України в умовах повоєнного перезавантаження, зумовленого масштабними соціально-економічними потрясіннями внаслідок збройної агресії. У роботі розглянуто структурні зміни, що відбулися в галузевій, регіональній та демографічній структурі зайнятості, а також визначено головні виклики, які постали перед системою праці в країні. Особливу увагу приділено проблемам внутрішньої та зовнішньої трудової міграції, порушенням професійно-кваліфікаційного балансу, скороченню трудового потенціалу, а також потребам інтеграції вразливих груп населення — ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю. Це дозволить не лише подолати наслідки війни, а й сформувати конкурентоспроможний, адаптивний і соціально орієнтований ринок праці як основу для сталого економічного зростання України в новій післявоєнній реальності.