ТРАКТУВАННЯ ДЕФІНІЦІЇ «МАЛИЙ АГРОБІЗНЕС»: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Сільченко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Оновлення трактувань категорій агробізнесу та його малих форм є надзвичайно важливим. В Україні, де сільське господарство відіграє провідну роль, питання чіткого визначення та класифікації суб’єктів агробізнесу набуває особливої актуальності. Існуюча на сьогоднішній день неоднозначність у трактуванні понять "агробізнес" та "малий агробізнес" на рівні законодавства та наукової літератури створює певні перешкоди для ефективного розуміння специфіки їх функціонування. Доведено роль малого агробізнесу у забезпеченні стабільного рівня продовольчої безпеки країни, формуванні значного експортного потенціалу держави та сталого сільського розвитку. З’ясовано наявність розбіжностей у чинних визначеннях та критеріях віднесення суб’єктів господарювання до категорії малого підприємництва на законодавчому рівні. Обґрунтовано доцільність розробки чіткої та науково виваженої типізації суб’єктів малого агробізнесу з використанням такого ключового галузево-специфічного критерію, як площа земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у їх користуванні.