ТРАНСФОРМАЦІЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Андросюк, Ю.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти трансформації податкової системи України в умовах цифровізації. Обґрунтовано, що цифровізація є не лише технологічним процесом, а глибинною зміною фіскального середовища. Проведено критичний аналіз чинної податкової моделі, окреслено ключові цифрові інструменти (е-аудит, e-VAT, СМКОР, Електронний кабінет платника) та їх проблеми. Визначено ризики цифрової трансформації та напрями адаптації податкового законодавства. Сформульовано бачення інтегративної цифрової системи та концепцію фіскального партнерства між державою і платником. Особливу увагу приділено модернізації податкових інституцій як ключовій умові успішної цифрової трансформації. Наголошено на необхідності підвищення прозорості, довіри та цифрової інклюзивності як передумов ефективної фіскальної політики.