ОБЛІК І АУДИТ ВИТРАТ НА ВІДНОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ, ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Сакун, А.Ж. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
З огляду на масштаби руйнувань економіки, зростає потреба у впровадженні ефективних механізмів обліку втрат і аудиту витрат, пов’язаних із відбудовою підприємств в умовах післявоєнної економіки України. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення прозорості облікової інформації для всіх учасників процесу реконструкції. Метою є ідентифікація основних проблем методологічного й організаційного характеру в системі обліку та аудиту витрат, понесених у процесі відновлення виробничих потужностей, а також пошук шляхів їх вирішення з урахуванням міжнародної практики. Встановлено, що чинні облікові моделі потребують адаптації до умов післякризового середовища. Обґрунтовано доцільність застосування підходів МСФЗ до знецінених активів та визначено напрями удосконалення інформаційної бази обліку й контролю, що підвищують ефективність управлінських рішень у посткризовий період.