СИСТЕМА НЕДЕРЖАВНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН, ОБЛІК, ОПОДАТКУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Шепель, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Система недержавного пенсійного забезпечення в Україні відіграє важливу роль у створенні додаткових джерел доходу для громадян на пенсії. Однак, попри потенційні переваги, розвиток приватних пенсійних фондів у країні відбувається повільно та стикається з численними викликами. У цьому дослідженні аналізується сучасний стан недержавних пенсійних фондів, їх законодавче регулювання, механізми функціонування та фінансова стійкість. Визначено ключові проблеми, серед яких низька довіра населення, недостатній рівень інвестування, регуляторні обмеження та відсутність ефективних державних стимулів для участі. Виявлено структурні слабкі місця системи, зокрема обмеженість інвестиційних інструментів, низьку дохідність пенсійних активів та нерозвиненість вторинного фінансового ринку, що ускладнює диверсифікацію фондів та підвищення їхньої прибутковості. Крім того, у дослідженні розглядається роль фінансової грамотності та обізнаності населення у формуванні ставлення до добровільних пенсійних внесків. Порівняльний аналіз пенсійних систем європейських країн показує, що вищий рівень залученості та інвестиційної безпеки сприяє стабільності та привабливості приватних пенсійних схем. Також досліджено вплив макроекономічних факторів, таких як інфляція та коливання валютного курсу, на стійкість недержавних пенсійних фондів в Україні. Ці зовнішні ризики суттєво впливають на довгострокову життєздатність пенсійних заощаджень, що вимагає впровадження захисних заходів як на законодавчому, так і на інституційному рівнях. У дослідженні запропоновано комплекс стратегічних заходів для підвищення ефективності та надійності системи недержавного пенсійного забезпечення. Зокрема, йдеться про вдосконалення правової бази з метою підвищення прозорості та підзвітності, розширення інвестиційних можливостей шляхом диверсифікації фінансових інструментів, а також зміцнення довіри громадськості через освітні кампанії та податкові стимули. Додатково наголошено на ролі цифровізації в оптимізації діяльності пенсійних фондів, оскільки інтеграція сучасних фінансових технологій може покращити управління фондами, зменшити адміністративні витрати та підвищити якість обслуговування користувачів. Особливу увагу приділено потенційним перевагам міжнародного співробітництва у сфері управління пенсійними фондами та адаптації найкращих світових практик. Отримані результати підкреслюють необхідність комплексних реформ, спрямованих на забезпечення довгострокової стійкості, підвищення рівня участі у пенсійних фондах та зміцнення загальної фінансової безпеки пенсіонерів. Вирішення цих проблем сприятиме не лише стабільності пенсійної системи України, а й загальному розвитку національного фінансового сектору, стимулюючи економічне зростання та інвестиційні можливості.