НОВІТНІ ПРАКТИКИ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ: ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ТЕНДЕНЦІЇ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Цифрова трансформація економіки, виклики сьогодення: пандемія, війська агресія, кардинально змінюють підходи до управління персоналом. Бізнес-компанії вимушені адаптуватися до нових умов, таких як дистанційна робота, автоматизація процесів управління персоналом, впровадження інноваційних технологій. Суть трансформації економіки полягає в інтеграції цифрових технологій у сфери економічного життя, що змінює способи виробництва, обміну, споживання товарів, послуг, характер управлінських процесів. Сучасні практики управління людськими ресурсами еволюціонують у напрямку активного впровадження та постійного удосконалення цифрових інструментів. Традиційні підходи до HR поступово поступаються місцем новітнім, більш гнучким, аналітичним і людиноцентричним практикам. Управління людськими ресурсами в таких умовах вимагає не просто оновлення інструментів, а переосмислення ролі людського ресурсу як стратегічного активу бізнесу. Висвітлення нових аспектів взаємозв’язку між технологічними інноваціями та людськими ресурсами, розробка заходів адаптації до викликів цифрової епохи потребують систематизації, ретельного аналізу та удосконалення. Метою статті є дослідження та аналіз тенденцій в адаптації практик управління людськими ресурсами до особливостей цифрової епохи. У статті систематизовано сучасні напрямки розвитку системи управління людськими ресурсами. Висвітлено основні групи ризиків, що є наслідком цифрової трансформації економіки та впровадженням новітніх практик та інструментів управління ресурсами. Приведено приклад адаптації цифрових інструментів HR-практик до цілей та специфіки глобальної та вітчизняної компаній. Виконано порівняння традиційних та цифрових HR-практик, що наочно демонструє безперервність процесу адаптації функцій системи управління до умов цифрової економіки. Усвідомлення ризиків та розробка ефективних стратегій є ключовими для успішної цифрової трансформації системи управління людськими ресурсами. Це включає в себе ретельний вибір технологій, забезпечення кібербезпеки, навчання персоналу, розробку чітких процесів та постійний моніторинг ефективності впроваджених рішень.