СТОРІТЕЛІНГ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ІННОВАЦІЙНИХ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ - Базака, Р.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджується сторітелінг як ефективний інструмент маркетингових комунікацій. Автор детально аналізує його роль у створенні емоційного зв’язку між брендом і споживачем, формуванні довіри, підвищенні впізнаваності бренду та залученні цільової аудиторії. Розглядається вплив добре побудованих історій на запам’ятовуваність інформації, емоційне сприйняття контенту та стимулювання купівельної поведінки. Особлива увага приділяється механізмам роботи сторітелінгу, зокрема використанню емоційних тригерів, метафор, образів і персонажів, які допомагають аудиторії асоціювати себе з брендом. Автор ставить за мету дослідити сторітелінг як ефективний інструмент маркетингових комунікацій, аналізує, як добре побудовані історії допомагають брендам встановлювати емоційний зв’язок зі споживачами, підвищувати впізнаваність, формувати довіру та стимулювати купівельну поведінку. Також розглядаються ключові механізми сторітелінгу, принципи його ефективності. Наведено та проаналізовано реальні приклади успішного використання сторітелінгу у маркетингових кампаніях. Також у статті розглядаються ключові принципи ефективного сторітелінгу, серед яких: автентичність, емоційна привабливість, структура історії та релевантність до цільової аудиторії. Зроблено висновок, що якісно створена історія є потужним засобом впливу на споживачів, що значно підвищує ефективність маркетингових комунікацій і сприяє формуванню лояльності та довіри до бренду. Наведено ключові рекомендації щодо впровадження сторітелінгу в маркетингову стратегію. Перш за все, важливо чітко визначити свою аудиторію та зрозуміти, які саме історії зможуть її зачепити. Історії мають бути автентичними та правдивими, адже сучасні споживачі легко розпізнають фальш і нещирість. Крім того, розповіді повинні відображати цінності бренду – тільки тоді вони зможуть викликати довіру й справжній інтерес.