ЦИФРОВІ ІННОВАЦІЇ В МАРКЕТИНГУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОРІЄНТИРИ ІНТЕГРАЦІЇ - Ларченко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У представленому науковому дослідженні розглядаються організаційні та економічні детермінанти інтеграції цифрових технологій у маркетингові стратегії підприємств аграрного сектору. Актуальність теми зумовлена зростаючою потребою адаптації маркетингової діяльності агробізнесу до реалій глобалізації, цифрової трансформації та загострення конкуренції на міжнародних агропродовольчих ринках. У цьому контексті цифрові інструменти розглядаються як стратегічний ресурс, що сприяє підвищенню конкурентоспроможності та забезпеченню сталого розвитку. У статті ідентифіковано та систематизовано найбільш перспективні цифрові технології, які мають значний потенціал щодо оптимізації маркетингових процесів в аграрних підприємствах. До таких технологій належать аналітика великих даних (Big Data), Інтернет речей (IoT), мобільні додатки, блокчейн-технології та системи управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM). Кожен із зазначених інструментів проаналізовано з точки зору його функціональних можливостей у сфері покращення комунікації зі споживачами, автоматизації маркетингових операцій і підвищення точності стратегічного планування в агромаркетингу. На основі емпіричного аналізу дослідження виявляє економічні переваги цифровізації маркетингу для аграрного бізнесу. Ці переваги проявляються у зниженні витрат на просування, підвищенні ефективності рекламних кампаній і більш ефективному управлінні взаємодією з клієнтами. У роботі наголошується на важливості урахування галузевих особливостей при розробці та впровадженні цифрових маркетингових стратегій. Зокрема, акцент зроблено на сезонному характері аграрного виробництва, чутливості до агрокліматичних умов і труднощах зі стандартизацією продукції як ключових чинниках, що впливають на успішність маркетингових зусиль у цьому секторі. У результаті дослідження запропоновано науково обґрунтовані підходи до адаптації цифрових маркетингових стратегій відповідно до специфічних потреб і обмежень аграрної галузі. Запропоновані підходи мають на меті підвищення ефективності маркетингу, зміцнення стійкості підприємств до зовнішніх викликів та забезпечення довгострокових конкурентних переваг. Отримані результати роблять внесок у ширший науковий дискурс щодо цифрової трансформації та підкреслюють необхідність комплексного, системного підходу до інтеграції цифрових інновацій у маркетингову діяльність агробізнесу в умовах становлення цифрової економіки.