БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: БАЗОВІ ПІДХОДИ ТА НОВІ ВИКЛИКИ - Дуга, В.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розкрито тему безбар’єрності, яка стає дедалі актуальною і охоплює все ширші аспекти суспільного життя. Визначено сутність понять “бар’єри”, “маломобільні групи населення” та “безбар’єрність”. Підкреслено, що що кожна людина на певному етапі життя може стикатися з фізичними, інформаційними, психологічними, економічними та іншими видами бар’єрів. Зазначено, що усунення фізичних і ментальних бар’єрів розширює можливості сучасної людини. Узагальнено напрацювання зарубіжних та українських авторів щодо впровадження принципів безбар’єрності в суспільстві та індустрії гостинності. Визначено, хто саме з українських дослідників, активістів та громадських діячів приділяє особливу увагу розробці універсальних рішень для підвищення доступності послуг у всіх аспектах індустрії гостинності. Досліджено рівень доступності послуг у закладах гостинності м. Кропивницький (Україна). Результати показали, що керівництво та персонал не завжди враховують потреби всіх категорій гостей, що обмежує доступ до послуг для маломобільних груп населення, а також приділяють недостатньо уваги створенню середовища, у якому буде комфортно всім. Простори закладів гостинності недостатньо адаптовані до сучасних вимог інклюзії, бракує спеціального навчання персоналу. Розроблено практичні рекомендації щодо впровадження безбар’єрних рішень у сфері HoReCa: організація тренінгів, створення освітніх відеоматеріалів, участь у круглих столах та формування «банку нестандартних ситуацій» для оперативного вирішення питань доступності. Рекомендовано перелік освітніх курсів для пізнання теми безбар’єрності персоналом. Розглянуто критерії універсального дизайну веб-сайтів підприємств HoReCa, що забезпечують зручний доступ до інформації для всіх категорій користувачів. Наголошено, що адаптація закладів гостинності до стандартів безбар’єрності та доступності дозволить гармонізувати інтереси бізнесу й суспільства, підвищить їх репутацію та конкурентоспроможність.