ВНУТРІШНІЙ ТУРИЗМ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ПЕРЕДУМОВИ ТА СТАН РОЗВИТКУ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Жирак, Л.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
В умовах повномасштабної війни внутрішній туризм в Україні набуває особливого значення як інструмент соціально-психологічної підтримки, фізичної реабілітації населення та важливий чинник економічного розвитку. Івано-Франківська область має потужний ресурсний потенціал, етнографічне та мистецьке різноманіття, є одним з ключових туристичних регіонів України, прихистком для внутрішньо переселених осіб, місцем релокованого бізнесу. Внутрішній туризм зазнав трансформацій, пріоритетними стають поїздки на короткий термін з метою санаторно-курортного лікування, оздоровлення, а також гірськолижний, екологічний, сільський, гастрономічний та етнічний туризм. Посилюється роль туризму як інструменту емоційного та психологічного відновлення, зростає увага до підготовки кадрів для роботи з особами з особливими потребами та забезпечення доступності туристичних об’єктів.