ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЕТАПНОЇ СХЕМИ ТА ПРОФЕСІЙНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ: ПРОБЛЕМИ Й ПЕРСПЕКТИВИ - Лобода, О.М.; Кириченко, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядається впровадження поетапного підходу та професійних систем управління проєктами з особливим акцентом на сучасні труднощі та виклики, з якими стикаються організації. Застосування комплексного аналізу практичної діяльності дало змогу визначити ключові умови й аспекти ефективної реалізації цього підходу. Дослідження довело, що успішне упровадження можливе лише за системного підходу, який охоплює нормативно-правову базу, сучасні інформаційні технології, кадрові ресурси та внутрішні організаційні зміни. Важливими чинниками вважаються створення методології, спрямованої на зменшення ризиків для інвесторів шляхом структурованого ухвалення рішень, забезпечення збалансованого розподілу відповідальності, інтеграція систем управління проєктами з наявними корпоративними механізмами, а також подолання опору інноваціям і адаптація найкращих практик до специфічних умов підприємства. Результати дослідження підкреслюють критичну роль підтримки з боку топменеджменту, послідовності в ухваленні рішень, наявності програм управління змінами та системного навчання персоналу. Таким чином, робота робить вагомий внесок у розвиток наукової й практичної бази управління проєктами, адже надає цілісне бачення проблем впровадження та містить практичні рекомендації для компаній, що прагнуть посилити свої можливості та конкурентоспроможність у цій сфері.