ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - Алієв, А.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті здійснено аналіз глобальних тенденцій цифровізації публічного управління у сфері безпеки, включаючи впровадження інтелектуальних інформаційних систем, штучного інтелекту, кіберзахисту, хмарних технологій та інтегрованих платформ для прийняття рішень в умовах криз. Розглянуто досвід провідних країн, таких як США, Естонія, Ізраїль, Канада, Велика Британія, Фінляндія, Австралія, Німеччина і т.д., а також нормативно-правові підходи Європейського Союзу до цифрової безпеки та управління ризиками. Визначено ключові виклики, що стримують процес цифровізації, серед яких – фрагментарність цифрової інфраструктури, низька інтеграція інформаційних систем, брак кадрів та нормативна неврегульованість. Запропоновано стратегічні рекомендації щодо вдосконалення цифрового управління в Україні, що включають розвиток кіберкомандних структур, посилення міжвідомчої взаємодії, впровадження національних стандартів цифрової безпеки та створення єдиної платформи для управління ризиками в умовах надзвичайних ситуацій. Дослідження має практичне значення для формування державної політики у сфері цифрової трансформації безпекового сектору та спрямоване на посилення стійкості України до сучасних загроз.