РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ЯКІСТЬ ДЕМОКРАТІЇ В УМОВАХ ПРОЛОНГОВАНОГО НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ - Щуренко, Ф.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті проаналізовано історичний і сучасний досвід функціонування держави в умовах тривалого воєнного стану як особливого правового режиму, що водночас і мобілізує суспільство до протидії загрозам, і створює системні ризики: деформацію відносин, зниження ефективності управління, трансформацію демократичних практик. Наголошено на інституційних проблемах, корупції та опортунізмі, які ускладнюють процеси забезпечення результативності державного управління. Показано, що пролонгований надзвичайний стан спричиняє апатію, виснаження, зниження громадської активності, що веде до деградації і соціального капіталу, і легітимності влади. Підкреслено потребу балансу між безпекою та демократією, а також значення політичної культури еліти, інституційної спроможності органів держави та розвитку громадянського суспільства для збереження державності України.