ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНОГО ЛІДЕРСТВА ТА ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ «АЗІЙСЬКИХ ТИГРІВ» - Тітова, Ю.О.; Стеблак, Д.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті здійснено теоретичний та емпіричний аналіз економічного лідерства та інвестиційного потенціалу «азійських тигрів», а саме Гонконгу, Сінгапуру, Південної Кореї та Тайваню. На основі аналізу історії економічного розвитку «азійських тигрів» встановлено, що в середині XX століття ці країни належали до так званих «країн третього світу», однак завдяки ефективному використанню ПІІ вони змогли здійснити стрімку трансформацію своїх економік. Зʼясовано, що прямі іноземні інвестиції стали основним інструментом структурних змін, що сприяли інтеграції національних економік у міжнародні ринки та забезпечили значне економічне зростання. Дослідження підтверджує, що ефективність використання ПІІ у цих країнах зумовлена оптимальним поєднанням зовнішніх і внутрішніх інвестицій, активною підтримкою урядових ініціатив і стабільною політичною ситуацією, що створює сприятливий інвестиційний клімат.