РОЛЬ ЦИФРОВИХ ВАЛЮТ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ФІНАНСОВИХ КОМПАНІЙ НА УКРАЇНСЬКОМУ РИНКУ ПЛАТІЖНИХ ПОСЛУГ - Москаленко, Н.В.; Панченко, Н.В.; Балацька, В.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено роль цифрових валют у підвищенні конкурентоспроможності фінансових компаній на українському ринку платіжних послуг в умовах активної цифровізації та трансформації фінансової інфраструктури. Обґрунтовано, що цифрові валюти, зокрема CBDC та приватні токенізовані інструменти, здатні суттєво знизити собівартість транзакцій, прискорити розрахунки, підвищити прозорість та доступність фінансових сервісів. Проаналізовано наукові підходи до трактування цифрових валют та визначено їх вплив на зміну конкурентних моделей між банками, небанківськими фінансовими компаніями та технологічними платформами. Показано ключову роль НБУ у формуванні регуляторного середовища та запуску e-гривні як інструменту модернізації платіжної інфраструктури. Визначено бар’єри впровадження цифрових валют: нормативні обмеження, кіберризики, нерівномірність цифрової інфраструктури. Сформовано перспективні напрями розвитку цифрових валют в Україні, спрямовані на посилення інноваційності та зміцнення ринкових позицій фінансових компаній.