ОБЛІК ОПОДАТКУВАННЯ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ - Шепель, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Вивчено міжнародний досвід системи оподаткування нерухомого майна в зарубіжних країнах. Наведена система оподаткування нерухомості в європейських країнах із зазначенням видів податків та ставок їх застосування. Розглянуто основні етапи впровадження податку на нерухомість майна в Україні, висвітлено об’єкти оподаткування нерухомості та перелік платників податків як в Україні, так і розвинених зарубіжних країнах. Обґрунтувати необхідність сплати податку на нерухомість з альтернативних методів наповнення дохідної бази місцевих бюджетів. Визначено алгоритм утримання податку на нерухомість, строки сплати. Охарактеризовано варіанти сплати податку на нежитлову нерухомість в Україні із зазначення штрафів за порушення строків сплати податку. Удосконалено структурно-логічну схему побудови механізму оподаткування нерухомого майна в Україні, що охоплює поетапну реалізацію принципів, функцій, вимог до побудови та функціонування механізму оподаткування нерухомого майна.