СТРЕС-ФАКТОРИ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЕКОНОМІСТА У 2025 РОЦІ: СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Варнавська, І.В.; Самкова, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті представлено результати дослідження трансформації стресогенного ландшафту професійної діяльності економіста у 2025 році. Обґрунтовано, що інтеграція агентного штучного інтелекту та гібридна зайнятість формують нові соціально-психологічні виклики. Деталізовано вплив техногенного стресу, пов’язаного з автономністю AI-систем та необхідністю верифікації рішень «чорної скриньки». Розкрито сутність цифрової алієнації, що проявляється через ерозію менторства та дефіцит емоційного контексту в комунікаціях, що призводить до професійної ізоляції. Особливу увагу приділено етичному стресу в контексті ESG-трансформації та балансу між KPI й соціальними нормами. Охарактеризовано наслідки вигорання: «втому від прийняття рішень» та когнітивну ентропію. Сформульовано рекомендації щодо зміцнення ментального капіталу в цифрову епоху.