ІНСТРУМЕНТИ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНИХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Ковалишин, В.Р. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Досліджено теоретичні та прикладні аспекти застосування інструментів екологічно безпечного розвитку регіональних соціально-економічних систем в умовах сучасних трансформаційних процесів. Обґрунтовано актуальність необхідності забезпечення балансу між економічним зростанням, соціальним розвитком та збереженням довкілля на регіональному рівні. Узагальнено вітчизняний та міжнародний досвід впровадження інструментів сталого розвитку, виявлено їх переваги та обмеження. Доведено, що фрагментарне застосування окремих механізмів не забезпечує досягнення довгострокової екологічної та соціально-економічної стійкості. Запропоновано комплексний підхід до формування системи інструментів, який поєднує регуляторні, економічні, технологічні, інформаційні та партисипативні інструменти. Обґрунтовано модель інтегрованого управління екологічно безпечним розвитком регіонів, що базується на принципах інтеграції, превентивності, відповідальності, адаптивності та участі зацікавлених сторін. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання запропонованого інструментарію органами державної влади та місцевого самоврядування під час розроблення стратегій регіонального розвитку та програм екологічної безпеки.