РИНОК НЕРУХОМОСТІ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК: ПОРІВНЯЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК У КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Кононенко, Л.В.; Савченко, В.М.; Остапенко, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті наведено результати аналізу функціонування ринку нерухомості та фондового ринку в умовах воєнного стану. На основі даних за 2017–2024 рр. виявлено структурні зрушення в капітальних інвестиціях (переорієнтацію з житлового будівництва на інженерні споруди та енергоефективні об’єкти безпеки). Встановлено, що фондовий ринок перейшов до домінування військових облігацій через стагнацію класичного сегменту. Здійснено порівняння ринків за критеріями швидкості реакції на шоки, ліквідності та фізичної вразливості активів. Обґрунтовано необхідність поглиблення взаємозв’язку між ринками через впровадження інструментів колективного інвестування (REIT). Доведено, що це дозволить демократизувати інвестиції, знизити поріг входу для приватного капіталу та трансформувати фізичні об’єкти у ліквідні фінансові активи для потреб повоєнного відновлення.