ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧННІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АМОРТИЗАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ - Пристемський, О.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті розглянуто обліково-аналітичні аспекти забезпечення нарахування амортизації політики підприємств. Запропоновано парадигму обліково-аналітичного забезпечення амортизаційної політики, яка дозволяє систематизувати раціональні шляхи розподілу витрат або вартості основних активів протягом усього терміну їх експлуатації з урахуванням облікової, інформаційної, аналітичної, контрольної та інноваційно-інвестиційної складової. Доведено, що складові обліково-аналітичного забезпечення амортизаційної політики підприємств в інституційній економіці визначають пріоритети інноваційного оновлення активів на основі накопичення та використання амортизаційного фонду. Визначено методи звітного та бухгалтерського забезпечення амортизаційної політики. Представлено модель дигресійного методу визначення амортизаційних відрахувань. Проаналізовано темпи зростання вартості основних фондів та ступінь їх зносу. Визначено функціональні залежності витрат на поліпшення (реконструкцію, модернізацію) основних засобів від суми нарахованої амортизації підприємств. Розраховано прогнозний обсяг та інтервали амортизації основних засобів на підприємствах.