ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ ОБЛІКУ ТА АУДИТУ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СУЧАСНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Скрипник, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Метою є систематизація та оцінка нових можливостей сучасних цифрових інструментів обліку та аудиту, які відкриваються перед фінансовими підрозділами підприємств у зв’язку з інтеграцією передових інформаційних технологій. Дослідження ґрунтується на аналізі наукових публікацій та практичного досвіду, використовує методи систематизації, порівняльного аналізу та синтезу для класифікації інструментів та оцінки їх впливу. Доведено, що цифрові інструменти мають трансформаційний потенціал, радикально змінюючи природу обліку та аудиту. Вони переходять від функцій пасивної реєстрації та вибіркового контролю до ролі активної, інтелектуальної системи управління. На основі детальної класифікації виокремлено дві взаємопов’язані групи інструментів: для обліку (RPA, хмарні SaaS-системи, платформи бізнес-аналітики, блокчейн) та для аудиту (CAATs, аналітика даних та AI, системи безперервного моніторингу, інструменти IT-аудиту). Проаналізовано їх практичну цінність, яка реалізується через кардинальне скорочення часу закриття періодів, мінімізацію помилок, вивільнення персоналу від рутини, можливість глибинної обробки великих даних для прогнозування, моделювання сценаріїв та прийняття обґрунтованих рішень, перехід до тотальної перевірки, проактивного виявлення шахрайства та ризиків, автоматизації комплаєнсу, перетворення на стратегічного партнера бізнесу на основі даних. Здійснено критичний аналіз суттєвих викликів впровадження: високих капітальних витрат і складного розрахунку ROI, гострого дефіциту кваліфікованих кадрів, підвищених ризиків кібербезпеки та конфіденційності даних, а також відставання правового регулювання від технологічного розвитку. Визначено основні напрями для наукового пошуку: розробка методології оцінки ефективності впровадження цифрових інструментів, дослідження етичних аспектів та стандартизації використання AI в аудиті, гармонізація законодавства з інноваціями (блокчейн, смарт-контракти), а також моделювання профілів цифрової компетентності фахівців. Для українських підприємств запропоновано етапний і еволюційний підхід до цифрової трансформації. Критичною умовою успіху на кожному етапі визначено паралельні інвестиції в кібербезпеку, перепідготовку персоналу та моніторинг регуляторних змін.