ДЕФІНІТИВНА СУТНІСТЬ КАТЕГОРІЇ «ФІНАНСИ»: ЕВОЛЮЦІЯ ФІНАНСОВОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ - Вакулич , М.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Розвиток фінансової парадигми в Україні пов’язаний з необхідністю подолання спадку моделі централізованого фінансування. Актуальність полягає в імплементації принципів сталого розвитку, викладених у Рамковій конвенції ООН про зміну клімату, де фінанси виступають механізмом зелених інвестицій. Комплексні дослідження, спираючись на методологію системного аналізу, дозволять моделювати фінансові потоки як мережу взаємозв’язків, підвищуючи стійкість до зовнішніх шоків. Стратегічна роль науковців у сфері фінансів полягає в розробці інструментів для забезпечення економічної суверенності. За даними Світового банку, дефіцит бюджетного фінансування в Україні сягає 5% ВВП, що загрожує макрофінансовій стабільності. Власна фінансова парадигма, орієнтована на цифровізацію, сприятиме ефективності відносин. У роботі використано методи порівняння, логічного аналізу та історичний метод наукового пізнання.