ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСОБИСТІСНИХ СЕНСІВ В УМОВАХ ВІЙНИ У СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ - Майборода, М.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті здійснено поглиблений міждисциплінарний аналіз динаміки та структурної реконфігурації особистісних життєвих сенсів (смислів) у студентської молоді, яка здобуває освіту на економічному факультеті, в умовах довготривалих інтенсивних воєнних дій. Центральним предметом дослідження є феномен смислової кризи (екзистенційного вакууму), що виникає внаслідок руйнування базових ілюзій безпеки та прогнозованості, та подальші механізми смислової реконструкції та рефреймінгу індивідуального життєвого світогляду. Теоретичну основу роботи становить інтегративна парадигма, що синтезує логотерапевтичні принципи та концепції життєвого світу особистості. Війна розглядається як каталізатор глибокої аксіологічної ревізії, який зумовлює ієрархічне зміщення ціннісних орієнтирів молоді: від домінування інструментально-прагматичних категорій (кар’єра, фінансова стабільність) до екзистенційно-гуманістичних пріоритетів (свобода, солідарність, колективна стійкість). Робота доводить, що така трансформація активізує копінг-ресурси та сприяє посттравматичному зростанню. У підсумку обґрунтовано психолого-освітні стратегії підтримки процесу смислотворення в умовах травматичної невизначеності.