ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ АДАПТИВНОГО ПРОЕКТНОГО УПРАВЛІННЯ НА БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Польова, Н.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено особливості цифрової трансформації адаптивного проєктного управління на будівельних підприємствах в умовах зростаючої складності проєктів та нестабільності зовнішнього середовища. Обґрунтовано доцільність переходу від традиційних каскадних моделей управління до адаптивних підходів із використанням методологій Agile та Lean у поєднанні з сучасними цифровими технологіями. Проаналізовано ключові виклики реалізації будівельних проєктів, пов’язані з управлінням ресурсами, комунікаціями, ризиками та змінами. Запропоновано концептуальну модель адаптивної системи проєктного управління будівельного підприємства, що інтегрує цифрові платформи, BIM-технології, інструменти зворотного зв’язку та управління знаннями. Доведено, що цифровізація адаптивного управління сприяє підвищенню прозорості процесів, гнучкості прийняття рішень та ефективності реалізації будівельних проєктів.