ЕКОЛОГО-ОРІЄНТОВАНІ ПІДХОДИ В МЕХАНІЗМАХ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Рассадникова, С.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність та систематизовані ключові проблеми реалізації еколого-орієнтованих підходів у механізмах управління якістю загальної середньої освіти України в умовах сучасних трансформаційних процесів. Розкрито теоретико-методичні засади інтеграції принципів сталого розвитку в систему внутрішнього забезпечення якості освіти. Проаналізовано вплив децентралізації, реалізації Концепції «Нова українська школа», цифровізації управлінських процесів та викликів воєнного стану на формування екологічної складової освітнього середовища. Визначено напрями удосконалення стратегічного та операційного менеджменту закладу освіти. Обґрунтовано доцільність адаптації бізнес-моделей управління якістю для формування екологічної культури учнів, підвищення ресурсної ефективності та забезпечення стійкості закладу освіти в умовах невизначеності.