ВПЛИВ ТУРИЗМУ НА ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТАН НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Алдошина, М.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено трансформаційні процеси, які відбулися з початку повномасштабної війни в Україні у туристичній галузі. Наведено ознаки адаптації та відновлення туристичної активності населення. Запропоновано розглядати туризм як копінг-стратегію регуляції емоційного стану для психоемоційної реабілітації громадян в умовах постійного стресу. В рамках позитивної психології, концепцій добробуту та щастя людини, обрано модель DREAMA яка об’єднує ключові компоненти благополуччя, але в контексті туристичної діяльності. Кожен елемент моделі представлено як окремий інструмент відновлення та стабілізації емоційного стану в процесі здійснення туристичних подорожей. Розглядаючи туризм як копінг-стратегію заначено основні бар’єри, які стримують людей від споживання туристичних послуг під час війни. Обґрунтовано важливість зміщення акценту сутності туризму для українців з розваг на відновлення, з дотриманням принципів безпеки та етичної чутливості.