РОЛЬ ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ В АДАПТАЦІЇ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ ДО УМОВ ВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ - Алєщенко, Л.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті проаналізовано електронну торгівлю як складову механізму адаптації туристичних підприємств України до функціонування в умовах воєнної економіки. На основі офіційних статистичних даних встановлено дисбаланс між зростанням частки суб’єктів господарювання, що використовують електронні канали реалізації, та скороченням обсягів і питомої ваги продажу туристичних послуг через ці канали. Визначено вплив безпекових, макроекономічних і поведінкових чинників на трансформацію структури попиту, зміну просторової орієнтації клієнтів і перебудову бізнес-моделей підприємств. Обґрунтовано, що електронна торгівля виконує переважно адаптаційно-стабілізаційну функцію, забезпечуючи підтримання операційної діяльності, проте не створює передумов для відновлювального розвитку туристичної галузі.