КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ТУРИСТИЧНИХ АВІАПЕРЕВЕЗЕНЬ У ЄВРОПІ - Вовк, К.М.; Зима, О.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено конкурентоспроможність туристичних дестинацій у країнах Європейського регіону в умовах післяковідного відновлення ринку туристичних авіапасажирських перевезень та переорієнтації діяльності українських авіакомпаній на ринки ЄС. Актуальність дослідження зумовлена нерівномірним відновленням європейського ринку авіаперевезень, посиленням безпекових і регуляторних обмежень, а також недостатнім урахуванням авіаційної специфіки в існуючих індексах туристичної конкурентоспроможності. Метою роботи є комплексна оцінка конкурентоспроможності ринку туристичних авіапасажирських перевезень у країнах Європи та визначення факторів, що впливають на туристичну конкурентоспроможність держав. Емпірична база охоплює дані 29 європейських країн за 11 показниками туристичних потоків, авіаційної та туристичної інфраструктури, цифрової та інституційної готовності, безпеки, екологічної сталості та культурних ресурсів. Використано описову статистику, кореляційний аналіз та оцінку мультиколінеарності, аналіз головних компонент і кластерний аналіз із застосуванням Statistica 12 та Microsoft Excel. Кореляційний аналіз засвідчив тісний взаємозв’язок між обсягами авіапасажирських та міжнародних туристичних потоків, кількістю аеропортів і культурними ресурсами, що відображає взаємозалежність транспортної доступності та туристично-культурного потенціалу. Цифрові та інституційні показники також демонстрували високий рівень взаємозв’язків, тоді як окремі змінні мали слабкі або негативні кореляції, що свідчить про різнорідність факторів конкурентоспроможності. Факторний аналіз виділив три інтегральні компоненти, а кластерний – чотири групи країн із різними умовами розвитку ринку авіаперевезень та структурами конкурентних переваг, що відображає просторову асиметрію відновлення туристичних потоків. Перспективи подальших досліджень полягають у використанні отриманих результатів для бенчмаркінгу України, визначення цільових кластерів та формування поетапної стратегії відновлення ринку туристичних авіаперевезень, що сприятиме підвищенню туристичної конкурентоспроможності країни.