ПОСТАТЬ СОФІЇ ЯБЛОНСЬКОЇ В КОНТЕКСТІ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО ТУРИЗМУ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ - Матусяк, Г.І.; Розмариця, С.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Екстремальний туризм передбачає подорожі в надзвичайно складних умовах, участь у тих видах активного відпочинку, що пов’язані з ризиками для здоров’я і життя та подоланням труднощів. Мета дослідження – проаналізувати особистісні якості та навколосвітні мандрівки С. Яблонської, зображені в книгах подорожніх нарисів «Листи з Парижа. Листи з Китаю» та «Чар Марока. З країни рижу та опію. Далекі обрії», в контексті екстремального туризму й обґрунтувати необхідність вписати її постать в історію появи цієї галузі в Україні. Аналіз тревелогів авторки засвідчує, що місцевості, які вона відвідала (Далекий Схід, Африка), небезпечні пригоди, що трапилися на її шляху (випадок у Сахарі, відвідування гарему, укус бананової гадюки, полювання на тигра, порятунок людей під час повені, фотозйомки вороже налаштованих мешканців Юнаня), засвідчують схильну до ризиків вдачу й авантюризм української мандрівниці, що дозволяє закарбувати її ім’я в історії екстремального туризму.