РОЛЬ BIG DATE У ПРОГНОЗУВАННІ ТУРИСТИЧНИХ МАРШРУТІВ У ПРИРОДООХОРОННІ ТЕРИТОРІЇ - Пригара, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті розкрито роль big data у прогнозуванні туристичних маршрутів у природоохоронні території як економічно впливового інструмента управління просторовою поведінкою відвідувачів. Актуальність цього дослідження зумовлена насамперед зростанням і нормалізацією туристичної мобільності, що посилюють ризик локальних перевантажень стежок і вузлів інфраструктури. Метою статті є обґрунтування аналітичної моделі. У цій моделі маршрут розглядається саме як послідовність виборів у мережі зон і сегментів. Прогноз потоків по цій мережі використовується для мінімізації очікуваних суспільних втрат (при збереженні рекреаційної корисності території). Практичне ж значення отриманих результатів полягає у спроможності на їх основі проектувати превентивні управлінські рішення, а на основі прогнозу маршрутних потоків оцінювати їхню ефективність.