ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД ПОЛІСЬКО-СТОЛИЧНОГО РЕКРЕАЦІЙНОГО РАЙОНУ КРІЗЬ ПРИЗМУ ВОЄННИХ ВПЛИВІВ - Сологуб, Ю.І.; Харченко, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Стаття присвячена дослідженню поточного стану об’єктів природно-заповідного фонду Полісько-столичного рекреаційного району крізь призму воєнних впливів. Високий рекреаційний потенціал району ґрунтується на синергії природних активів та культурної спадщини, де заповідні території виступають базовим ресурсом для розвитку сталого туризму. Завдяки функціональному зонуванню парків та заповідників забезпечується баланс між охороною біорізноманіття та рекреацією. Збройна агресія спричиняє деградацію структури природно-заповідного фонду району. Так, часткове мінування, пожежі та хімічне забруднення територій призводять до втрати рідкісних видів і руйнації екосистем, що потребує безперервного моніторингу. Спостерігаються спад у відвідуваності об’єктів природно-заповідного фонду з рекреаційно-туристичною метою. Якщо на Волині та Рівненщині спад викликаний обмеженнями воєнного стану, то на Київщині та Чернігівщині ситуація ускладнена фізичним руйнуванням інфраструктури та мінною небезпекою.