СТРУКТУРНА ТРАНСФОРМАЦІЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ - Аверчева, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено сучасний стан аграрного сектору Херсонської області в умовах війни, визначено ключові напрями його адаптації та відновлення у післявоєнний період. Проаналізовано вплив бойових дій на виробництво, інфраструктуру, логістику та ресурсний потенціал підприємств. Встановлено суттєве скорочення обсягів виробництва та зростання ризиків господарської діяльності. Обґрунтовано необхідність трансформації традиційної сировинної моделі у диверсифіковану з акцентом на переробку продукції, розвиток овочівництва та нішевих культур. Запропоновано економічну модель аграрного підприємства, адаптовану до викликів воєнного часу, що базується на оптимізації структури посівних площ, розвитку первинної переробки, локалізації ринків збуту та використанні інноваційних технологій. Доведено, що впровадження інновацій, кооперації та локалізації ринків збуту є ключовими факторами підвищення ефективності аграрного виробництва.