ТРАНСФОРМАЦІЯ САНКЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ БАНКІВ У ГЛОБАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ - Винник, С.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено сучасні моделі реалізації санкційної політики банків у зарубіжній практиці та обґрунтовано напрями підвищення ефективності її застосування в Україні з урахуванням міжнародних стандартів. Обґрунтовано, що ключовими обмеженнями національної моделі є недостатній рівень автоматизації аналітичних процесів, обмежена прозорість бенефіціарної власності. Водночас зарубіжний досвід свідчить, що ефективність санкційного контролю безпосередньо залежить від здатності банків виконувати функцію первинних фільтрів фінансової системи на основі комплексного поєднання нормативних, інституційних та технологічних інструментів. Обґрунтовано, що підвищення ефективності санкційної політики банків в Україні потребує системних змін, спрямованих на її глибоку інтеграцію у фінансовий моніторинг, гармонізацію із правом ЄС, розвиток міжвідомчої координації та впровадження сучасних data-driven підходів. Практична цінність полягає у формуванні рекомендацій щодо підвищення ефективності санкційного контролю банків в Україні.