СТАЛИЙ РОЗВИТОК ЯК ОСНОВА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Тохтамиш, Т.О.; Шептуха, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті доведено, що стратегія сталого розвитку є ключовим фактором формування довгострокових конкурентних переваг підприємства. Вона забезпечує підвищення ефективності діяльності, стимулює впровадження інновації, покращує репутацію та сприяє залученню інвестицій. Доведено, що інтеграція економічних, екологічних і соціальних компонентів у бізнес-модель дозволяє вітчизняним і зарубіжним підприємствам ефективно адаптуватися до кризових умов і сприяти зниженню ризиків. В умовах воєнного стану та післявоєнної реконструкції в Україні впровадження стратегій сталого розвитку стає не лише інструментом виживання, а й основою для виходу на міжнародні ринки. Отже, сталий розвиток виступає необхідною передумовою забезпечення стійкості, конкурентоспроможності та лідерства підприємств у довгостроковій перспективі.