ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІЙНОЇ АРХІТЕКТУРИ ЗВІТНОСТІ ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Бондар, М.І.; Новіков, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У роботі досліджено актуальність формування ESG-звітності для вітчизняних підприємств. Проаналізовано структуру правової системи України в розрізі ведення обліку та подання звітності на предмет доречності інтеграції та гармонізації вітчизняної системи обліку із вимогами Директив ЄС. Запропоновано інституційну архітектуру звітності зі сталого розвитку в Україні з урахуванням історичної особливості ведення обліку та подання звітності в частині їх уніфікації та стандартизації. Для запровадження звітності зі сталого розвитку в Україні запропоновано законодавчі зміни в Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Для забезпечення повного охоплення суб’єктного складу звітування запропоновано впровадження окремої групи стандартів "НП(С)БО – СР (сталий розвиток)", яка визначатиме та врегульовуватиме особливості формування і подання звітності зі сталого розвитку в Україні.