РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПОРІВНЯННОСТІ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Кальсіна, С.Л. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено роль Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) у забезпеченні порівнянності фінансової інформації в умовах глобалізації економічних процесів та інтеграції національних економік у світовий фінансовий простір. Обґрунтовано, що порівнянність фінансової звітності є однією з ключових якісних характеристик інформації, необхідної для прийняття обґрунтованих управлінських, інвестиційних і кредитних рішень різними групами користувачів. Розкрито сутність порівнянності як фундаментальної якісної характеристики фінансової інформації відповідно до Концептуальної основи МСФЗ та визначено її значення для зіставлення показників як у динаміці одного підприємства, так і між різними суб’єктами господарювання незалежно від країни діяльності чи організаційно-правової форми. Наголошено, що досягнення порівнянності потребує не лише застосування єдиних облікових принципів, а й повного та послідовного розкриття інформації про облікову політику, професійні судження та облікові оцінки.