ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Давиденко, Н.М.; Гордей, О.Д. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено глобальні тенденції розвитку фінансових систем в умовах цифрової трансформації. Актуальність теми зумовлена посиленням впливу цифрових технологій на функціонування фінансового сектору, що супроводжується зміною його структури, механізмів взаємодії учасників та моделей надання фінансових послуг. Обґрунтовано, що сучасні фінансові системи зазнають глибинних трансформацій під впливом цифровізації, яка охоплює як операційні процеси, так і стратегічні аспекти діяльності фінансових установ. Визначено, що фінансові технології виступають ключовим фактором зміни архітектури фінансових ринків, формуючи нові підходи до фінансового посередництва та забезпечуючи підвищення ефективності функціонування фінансової системи. Проаналізовано динаміку розвитку фінтех-сектору, що дало змогу виявити стійку тенденцію до зростання кількості фінтех-компаній у світі упродовж 2018–2025 рр., а також значне збільшення обсягів світового ринку фінтеху. Встановлено, що така динаміка свідчить про посилення ролі цифрових фінансових сервісів у глобальній економіці та зміну підходів до організації фінансового посередництва. Визначено, що розвиток фінтех-індустрії зумовлений взаємодією технологічних і економічних чинників, серед яких ключове значення мають використання блокчейн-технологій, штучного інтелекту та аналітики великих даних, а також процеси цифровізації економіки, розвиток електронної комерції та зміна поведінкових моделей споживачів фінансових послуг. Обґрунтовано, що формування фінтех-екосистем забезпечує інтеграцію різних учасників фінансового ринку, включаючи фінансові установи, технологічні компанії та цифрові платформи, що створює передумови для розвитку комплексних фінансових сервісів у межах єдиного цифрового середовища. Встановлено, що функціонування таких екосистем сприяє розширенню фінансової інклюзії, підвищенню доступності фінансових послуг для різних груп населення та посиленню глобальної фінансової інтеграції. Зроблено висновок, що цифрова трансформація визначає сучасні напрями розвитку фінансових систем, а фінансові технології виступають основою формування нової моделі їх функціонування в умовах глобалізації.