СТАЛИЙ РОЗВИТОК МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА: ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АСПЕКТ ТА РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ - Клименко, М.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Метою статті є теоретико-методичне обґрунтування та виявлення особливостей інвестиційного забезпечення сталого розвитку молочного скотарства в контексті ESG-трансформації. З’ясовано специфічні особливості молочного скотарства як стратегічної галузі агробізнесу, що характеризується безперервним виробничим циклом, високою капіталомісткістю та значним соціально-економічним значенням для сільських територій. Підкреслено роль інвестицій як основного драйвера модернізації, технологічного оновлення та підвищення конкурентоспроможності галузі в Україні. Акцентовано на інтеграції ESG-критеріїв, в межах яких екологічні аспекти, такі як ресурсоефективність, декарбонізація та управління відходами, поєднуються із соціальними пріоритетами, зокрема зайнятістю, розвитком сільських територій та продовольчою безпекою. Сталий розвиток молочного скотарства на основі інвестиційних та ESG-орієнтованих підходів є стратегічною передумовою зміцнення продовольчої незалежності, підвищення стійкості агропродовольчої системи та забезпечення довгострокової соціально-економічної стабільності України.