КРИПТОВАЛЮТНА ІНДУСТРІЯ ЯК ТРЕНД ІНТЕГРАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ФІНАНСІВ - Кретов, Д.Ю.; Кулікова, Є.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Стаття присвячена аналізу криптовалютної індустрії як сучасного феномену, який забезпечує інтеграцію інноваційних технологій та фінансових систем, а також визначенню її ролі у трансформації глобального фінансового середовища. Підкреслено, що з розвитком Інтернету виникають децентралізовані фінанси (DeFi) – система фінансових сервісів, що функціонують без централізованих посередників (банків, брокерів чи бірж) і базуються на технології блокчейн. Звернено увагу, що DeFi та криптовалюта – це взаємопов’язані явища, які формують нову фінансову систему на основі блокчейн-технологій, розглянуто типи криптовалют. Досліджено переваги та недоліки цифрових валют центральних банків та зроблено висновок, що в результаті дрейфу DeFi у бік централізованої системи під тиском регулювання, яке знаходиться тільки на початку формування, відбудеться злиття, точніше, поглинання централізованими фінансами децентралізованих, результатом такого своєрідного синтезу, можливо, стануть цифрові валюти центральних банків.