ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ОНЛАЙН КОНСУЛЬТУВАННЯ ЯК КОНКУРЕНТНА ПЕРЕВАГА В СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ - Акімова, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Стаття присвячена аналізу формування навичок онлайн консультування як конкурентної переваги в сучасній Україні, зокрема в умовах воєнного стану, цифрової трансформації та зростаючої потреби у доступній психологічній підтримці. Автори вказують, що широке впровадження цифрових технологій у сферу послуг створює новий професійний вимір, де віртуальне спілкування вже не є просто «очним, але через екран», а передбачає власну технічну, психологічну та комунікативну специфіку. У моніторингу сучасних досліджень виявлено, що онлайн консультування має високу ефективність, але за умови адекватної підготовки фахівців. Водночас у багатьох навчальних програмах навички роботи в режимі відео та чат консультацій, управління віртуальним діалогом, оцінка невербальних сигналів та технічні ризики залишаються недостатньо розробленими, що породжує пробіл між теорією та практикою та знижує якість послуг. У статті детально розглядається технічна специфіка кіберпростору (віртуальність, інтерактивність, електронний сигнал, синхронність, анонімність, соціалізація), яка зумовлює зміну базових психологічних процесів, включаючи увагу, мотивацію, емоційні реакції та поведінку. Особливо підкреслюється, що клієнти, адаптовані до «пузиря фільтрів» та поверхневого відбору інформації, шукають підтвердження власних думок, а не критику, що вимагає від консультанта специфічних навичок розуміння та впливу. Включаються також антропоморфізм (перенесення людських рис на техніку), ефект невиправданої впевненості та синдром самозванця, які підсилюють тривожність, зіткнення очікувань та неадекватне сприйняття рівня експертизи. Для отримання конкурентної переваги онлайн психолог повинен навчитися керувати цими ефектами, використовуючи цифрову грамотність, етичні стандарти, інклюзивність, а також відкритість зворотньому зв’язку. Автор пропонує впровадження спеціалізованих навчальних модулів, курсів та професійних стандартів для формування навичок онлайн консультування, що включають комунікативні навички, модифікацію методів оцінювання, клінічне мислення, етичний дизайн та боротьбу зі стигмою. Висновок: онлайн формат може бути стратегічною перевагою у сучасній Україні, але вимагає системної підготовки фахівців, що забезпечить високу якість, безпеку та доступність послуг для широких шарів населення.