ІНТЕГРАЦІЯ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЗБУТОМ ПІДПРИЄМСТВ - Бездітко, О.Є. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті розглянуто питання інтеграції ризик-менеджменту та логістичного менеджменту у системі управління збутом підприємств, що зумовлено багаторівневою природою сучасних збутових процесів. Встановлено, що ефективне управління можливе лише за умови одночасного контролю стратегічних (ринкових і маркетингових) та операційних (логістичних) ризиків, розглядаючи їх як єдину систему. Акцент зроблено на використанні інструментів маркетингового комплексу для підвищення ефективності реалізації продукції, мінімізації логістичних та комерційних ризиків, а також оптимізації управління ланцюгами поставок. Запропоновано інтегровану модель формування маркетингової стратегії, яка враховує специфіку збутової діяльності та управління ризиками. Модель дозволяє системно оцінювати ризики на всіх рівнях діяльності підприємства, виділяючи найбільш ризиковані напрями, серед яких особливе місце посідає збутова діяльність, що підтверджується результатами проведеного дослідження. Вона спрямована на забезпечення стабільності функціонування підприємств у конкурентному середовищі, підвищення їх стійкості та конкурентоспроможності, а також на оптимізацію процесів реалізації продукції і планування ресурсів. Розроблена модель інтеграції ризик-менеджменту та логістичного менеджменту дозволяє підприємствам розглядати ризики як єдину систему та приймати збалансовані рішення на всіх рівнях управління. Такий підхід сприяє більш повному врахуванню взаємозалежності стратегічних та операційних процесів, що забезпечує комплексне управління збутовою діяльністю та підвищення ефективності функціонування підприємств у конкурентному середовищі. Комплексний підхід до інтеграції ризик-менеджменту та логістики в управлінні збутом дає можливість підприємствам одночасно підвищувати ефективність маркетингової стратегії, мінімізувати ризики та забезпечувати адаптивність до змін ринкової кон’юнктури. Запропоновані підходи дозволять оптимізувати внутрішню систему управління ризиками та планування збутової діяльності на підприємствах різних галузей.