ЦИФРОВІЗАЦІЯ І ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК РІЗНІ РІВНІ УПРАВЛІНСЬКИХ ЗМІН - Димова, Г.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Це дослідження присвячено комплексному аналізу трьох фундаментальних понять сучасної управлінської науки: оцифрування (digitization), цифровізації (digitalization) та цифрової трансформації (digital transformation). В умовах глобальної цифрової економіки термінологічна невизначеність призводить до стратегічних помилок, неефективного розподілу ресурсів та втрати конкурентних переваг. На основі системного аналізу академічної літератури та емпіричних даних досліджується еволюція цифрових стратегій, роль організаційної культури та лідерства, а також моделі оцінки цифрової зрілості. Особлива увага приділяється порівняльному аналізу кейсів роздрібної торгівлі (Walmart та Sears), фінансового сектору (Monobank, JPMorgan) та державного управління (екосистема «Дія» в Україні), що дозволяє виокремити ключові детермінанти успіху та причини провалів у процесах цифрових змін.