СВІТОВІ МОДЕЛІ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ АДАПТАЦІЇ В УКРАЇНІ - Куртяк, М.Б. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено світові моделі впровадження корпоративної соціальної відповідальності (CSR) у систему корпоративного управління. Проведено порівняльний аналіз американської, британської, європейських та азійської моделей за типом економіки, роллю держави, рівнем інтеграції CSR та характером звітності. Для структурування критеріїв порівняння застосовано аналітичну матрицю. Встановлено, що відмінності інституційних умов зумовлюють варіативність підходів до реалізації соціальної відповідальності. Доведено трансформацію CSR із добровільних практик у системний управлінський інструмент. Визначено перспективи адаптації міжнародного досвіду в Україні через поєднання елементів центрально-східноєвропейської моделі з практиками скандинавського та німецькомовного підходів. Враховано специфіку воєнного стану та євроінтеграційні прагнення держави.