СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ІННОВАЦІЙНИХ ЕКОСИСТЕМ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Польова, Н.М.; Польова, А.В.; Мудрецький, Р.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті комплексно досліджено теоретичні засади та прикладні аспекти стратегічного управління розвитком інноваційних екосистем в умовах поглиблення глобальної економічної інтеграції. Проаналізовано вплив сучасних інтеграційних процесів, зокрема глобалізації ринків, транснаціоналізації бізнесу та розвитку цифрових технологій, на формування конкурентоспроможних інноваційних середовищ. Встановлено, що інтеграція сприяє посиленню кооперації між учасниками екосистем, розширенню доступу до ресурсів, знань і технологій, а також підвищує вимоги до гнучкості та адаптивності управлінських підходів. На основі узагальнення теоретичних положень і результатів аналізу запропоновано концептуальну модель стратегічного управління розвитком інноваційних екосистем, яка враховує взаємозв’язок між ключовими елементами екосистеми, вплив зовнішнього середовища та необхідність адаптації до сучасних викликів.