ІНСТИТУЦІЙНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ Ф’ЮЧЕРСНИМИ КОНТРАКТАМИ В УКРАЇНІ - Глуша, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено інституційні та методичні засади розвитку біржової торгівлі ф’ючерсними контрактами в Україні. Розкрито економічну природу ф’ючерсного контракту як стандартизованого інструменту управління ціновими ризиками та показано його місце у системі похідних фінансових інструментів. Проаналізовано регуляторні бар’єри, структурну обмеженість строкового сегмента та вплив воєнного стану на ліквідність організованих ринків. Обґрунтовано методичні засади прогнозування ф’ючерсних цін із застосуванням моделей ARIMA та GARCH, реалізованих у середовищі MATLAB. Запропоновано авторську концептуальну модель поетапного відновлення строкового сегмента, що інтегрує інституційний, інфраструктурний та аналітичний блоки. Практична цінність полягає у формуванні рекомендацій для Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, біржових операторів та агроекспортерів.