ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ КОМПЛАЄНСУ УКРАЇНСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ НА ОСНОВІ ІНТЕГРАЛЬНОГО ПІДХОДУ З УРАХУВАННЯМ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ - Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено проблему оцінювання рівня комплаєнсу в українських торговельних мереж з урахуванням міжнародного досвіду. Актуальність теми визначається зростаючою роллю комплаєнсу як інструменту забезпечення прозорості, управління ризиками та сталого розвитку підприємств у висококонкурентному середовищі. Метою дослідження є оцінка рівня комплаєнсу в роздрібній торгівлі та виявлення відмінностей між українською та міжнародною практикою. Методологія дослідження базується на аналізі відкритих джерел інформації та застосуванні бальної системи оцінювання. Наукова новизна полягає у розробці методичного підходу до оцінювання рівня комплаєнсу та розрахунку інтегрального індексу, що дозволяє здійснити порівняльний аналіз торговельних мереж. Дослідженням встановлено нерівномірний рівень розвитку комплаєнс-систем в Україні та перевагу міжнародних практик. Практична цінність полягає у можливості використання результатів для вдосконалення систем управління.