SWOT-АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ПРИФРОНТОВИХ ТЕРИТОРІЙ - Строченко, Н.І.; Ковальова, О.М.; Зеленський, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено можливість використання такого інструменту аналізу фінансового стану підприємств як SWOT-аналіз, який було використано для аналізу фінансового стану одного з підприємств прифронтової території Сумської області. Найважливішими сильними сторонами є зайнята ринкова ніша та позитивний імідж підприємства на ринку будівельних послуг. Слабкими сторонами є неможливість залучити кредити, відсутність довгострокових контрактів, наявність дебіторської заборгованості. Найбільшою загрозою є постійні обстріли території Сумської області, що обумовлюють нестабільність діяльності підприємств та відтік кадрів через війну. Виявлені зовнішні можливості, зокрема залучення інвестицій через участь в державних та грантових програмах фінансування прифронтових територій, а також зростаючий попит на відновлювальні будівельні роботи широкого спектру, дозволять підприємству зменшити дію слабких сторін та вижити в умовах зовнішньої загрози. За результатами SWOT-аналізу розроблено стратегічні напрями підвищення фінансової стійкості.