ІНТЕГРАЦІЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ У СИСТЕМУ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ HORECA - Бессонова, А.В.; Бєлобородова, М.В.; Захарова, С.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено інтеграцію корпоративної культури у систему бізнес-планування підприємств сфери гостинності як умову забезпечення їх стратегічної узгодженості та довгострокової конкурентоспроможності. Розроблено модель багаторівневої системи корпоративної культури підприємств HoReCa. Встановлено, що інтеграція культурних компонентів у бізнес-планування створює передумови для підвищення лояльності клієнтів, зміцнення бренду роботодавця, зниження плинності кадрів та зростання репутаційного капіталу підприємства. Обґрунтовано доцільність включення ціннісних, нормативно-поведінкових та інструментальних компонентів корпоративної культури до стратегічного, операційного, кадрового й фінансового розділів бізнес-плану. Запропоновано механізми формалізації культурних параметрів через систему планових індикаторів і бюджетування. Визначено перспективи розвитку корпоративної культури як стратегічного активу підприємств HoReCa в умовах трансформації сервісної економіки.