ІСТОРІЯ ТУРИЗМОЗНАВСТВА ТА ЕВОЛЮЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ І ВИТРАТАМИ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ, КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНИХ ТА ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Бєлікова, М.В.; Безхлібна, А.П.; Журавльова, С.М.; Кукліна, Т.С.; Цвілий, С.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз еволюції туризмознавства та трансформації менеджменту в індустрії гостинності від донаукового описового етапу до цифровізації та сталого розвитку. Акцент зроблено на інтеграції управління якістю й витратами як єдиного економічного механізму. Запропоновано математичну модель максимізації економічної ефективності, у якій якість послуг і витратна політика виступають взаємопов’язаними змінними. Методологічну основу становлять загальнонаукові й спеціальні методи: хронологічний – для простеження становлення туризмознавства та еволюції управління якістю й витратами, системний – для аналізу цих процесів як єдиного механізму, порівняльний – для виявлення спільних і відмінних рис на різних етапах розвитку туризмознавства. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні переходу від інтуїтивного сервіс-менеджменту до економічно виважених рішень. Доведено, що конкурентоспроможність забезпечує не мінімізація витрат, а здатність формувати високу споживчу цінність.