ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГЛЕМПІНГ-ТУРИЗМУ У ПІСЛЯВОЄННІЙ ВІДБУДОВІ УКРАЇНИ - Бойко, В.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку глемпінг-туризму в Україні в умовах трансформації туристичної галузі, зумовленої глобальними викликами. Обґрунтовано актуальність глемпінгу як інноваційної форми організації відпочинку, що поєднує комфорт готельного проживання. Проаналізовано динаміку розвитку світового та національного ринку глемпінгів, визначено просторові особливості їх розміщення в Україні та регіональні передумови формування глемпінг-локацій. Окрему увагу приділено ролі глемпінгу у розвитку сільських територій, активізації малого підприємництва, створенні робочих місць і збереженні природних ресурсів. Розглянуто рівень комфортності сучасних глемпінг-комплексів, їх екологічну спрямованість та диверсифікацію туристичних послуг. Оцінено економічну доцільність реалізації глемпінг-проєктів, зокрема обсяги стартових інвестицій, бізнес-моделі та терміни окупності. Зроблено висновок про стійкість, адаптивність і перспективність глемпінгу як напряму розвитку готельного бізнесу та ефективного інструменту відновлення туристичної сфери України в післявоєнний період.